КОРОТКА ІСТОРІЯ МУЗИЧНИХ ВІДЕО

У США запущено сервіс YouTube Music, з кожним днем ​​збільшуються різноманітні статті та блоги, присвячені музиці, а відео Drake’s Hotline Bling стало однією з головних подій у масовій культурі. Сьогодні ми занурилися в більш ніж столітню історію поєднання музики та іміджу – і тепер ми можемо говорити про те, чому і для кого музичні відео стали такими, якими ми їх бачимо зараз.

Перша ілюстрована пісня

Коли у фільмах не було звуку, автори пісень залучали слухачів по-іншому. У 1894 році музичні видавці Едвард Марк і Джозеф Стерн за допомогою електрика Джорджа Томаса створили першу ілюстровану пісню. Виглядало це так: на кожну пісню наносили 10-15 зображень, які проектували на стіну під час живого виступу. Зазвичай ілюстровані пісні демонструвалися перед фільмом, а іноді і замість них. Популярність ілюстрацій показала винахідникам, що цим не варто обмежуватися.

Перше відео, записане під музику

Неважко здогадатися, що перше музичне відео з’явилося приблизно в той же час, коли з’явився звук у фільмах. Точніше, відразу: Боб Вітт і Сай Берг виконали три безіменні пісні (хоча скрізь написано, що вони виконали My Honolulu Hula Girl і Hello, Aloha (How Are You?), просте порівняння текстів показує, що це були не вони. ) продемонструвати нову технологію Vitaphone. Довгий час кліпи були саме такими, але самого терміну тоді не існувало – це було не що інше, як записане виконання пісні на касеті. У той час не було такої речі, як компанія з виробництва музичних відео.

Перше музичне відео

Першим, хто назвав його виступ «музичним відео», був Джайлз Перрі Річардсон-молодший, він же Біг Боппер, сумнозвісний учасник рейсу < /span> «The Day the Music Died» – його Chantilly Lace вперше отримав назву музичного відео. , хоча нічого особливого, крім зворушливих розмов з дівчиною по телефону, пісня не виникає. З одного боку, у відео Elvis's Jailhouse Rock, випущеному роком раніше, набагато більше динаміки і навіть є танцювальний сегмент. З іншого боку, Big Bopper насамперед важливий саме тому, що ввів нове поняття в повсякденне життя. Вважається, що перше відео було знято іншою легендою, Тоні Беннетом, але доказів існування Чужого в раю немає.

Перше відео з сюжетом

У того, хто знімав перше відео з сюжетом, точно не вийде, однак, The Kinks були одними з перших. Пригоди невдалих робітничих похоронних художників згодом надихнули Oasis на те, щоб виглядати як чорно-біле відео, але це важко назвати культовим. До речі, відео не дозволили показати на ВВС (але офіційно не заборонили) через те, що його вважали несмачним.

Перше відео вигаданої групи

The Archies, які виросли з підліткового комікса про Арчі, були не першою групою, яка існувала: вони випередили Елвіна та його бурундуків. Але першим гуртом, який потрапив на телебачення і, як наслідок, заклопотався появою відео, був цей. Сама група здебільшого відома піснею Sugar Sugar, від якої, як кажуть, відмовилися The Monkees, але їхнє перше відео було знято на невигадливу пісню Bang Shang a Lang, яка показує, як танцювати під гумку. Gorillaz мав понад 30 років, щоб досягти успіху.

Перше відео, записане на відеокасету

Забавно, що одне з перших відео, яке можна вважати повноцінним кліпом, з’явилося через брак часу та принципів гурту. Коли Queen запросили в програму Top of the Pops, вони сказали, що не зможуть приїхати через тур і не дуже хочуть грати під саундтрек (тоді це було обов’язковою умовою). В результаті вийшло одне з найінноваційніших відео того часу – поєднання ефектів, натяк на обкладинку альбому Queen II і багато іншого призвело до того, що за рік люди вважають це першим відео в історії. . У певному сенсі це не далеко від істини.