ЗНІМАЛЬНЕ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗНІМКИ ІДЕАЛЬНОГО ВІДЕО

Гарне відео можна зробити, якщо придумати цікаву тему та її подачу, правильно поводитися перед камерою, а також грамотно використовувати обладнання для зйомок для початківців і професіоналів. Тоді і картинка буде гарною, і сюжет цікавим. Але особливу увагу потрібно приділити додатковому обладнанню. Без стабілізатора чи належного освітлення важко створити гарний фільм.
Ми підготували кілька рекомендацій щодо вибору знімального обладнання. Тепер вам буде простіше орієнтуватися в пристроях і матеріалах, необхідних для зйомки якісного відео.
ЧИ МОЖЕТЕ ЗНІМАТИ ВІДЕО БЕЗ ПРОФЕСІЙНОГО ЗНІМАЛЬНОГО ОБЛАДНАННЯ?
Коротше кажучи, так, ви можете. Але будьте готові до того, що вам доведеться серйозно вивчити свою техніку і витратити багато часу і грошей на створення власного фільму, щоб отримати хоча б прийнятний результат.
З іншого боку, наявність дорогого обладнання для відеозйомки не гарантує, що його власник є більш професійним, ніж будь-хто із простою камерою. Обладнання не визначає рівень професіоналізму людини (це потрібно знати апріорі). Досвідчені кінематографісти можуть отримати якісне зображення, використовуючи обладнання, яке у них є, тому що вони вміють ним користуватися! І, головне, вони розуміють ази створення відео. Коли ви навчаєтеся кіномистецтву, ваші амбіції зростають, ви відчуваєте потребу придбати професійне обладнання для створення відео, і не тому, що завдяки цьому ваші відео стануть кращими, а тому, що ви можете покращити технічну якість своїх відео.
ПАКЕТ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВІДЕОВИДРОБНИЦТВА
Якщо ви плануєте серйозно зайнятися кіновиробництвом, вам знадобиться організувати міні-студію. І ось у нас є список необхідного обладнання для виробництва відео:
ВІДЕО
Компактні камери прості у використанні та чудово підходять для зйомки в різноманітних умовах. Деякі мають рідкокристалічний дисплей, щоб можна було спостерігати за зйомкою. Ці прості у використанні камери за відносно невисоку ціну (близько 500 доларів) можуть знімати з роздільною здатністю Full HD, і багато кінематографістів вибирають їх для частої зйомки.
Що ще входить у комплект обладнання для виробництва відео? Цифрові дзеркальні камери можуть зробити зображення більш кінематографічним, але для цього потрібні додаткові навички. З цими камерами можна використовувати різні об’єктиви. Дзеркальні фотоапарати коштують дорожче (від 500 до 2500 доларів США). Їм віддають перевагу люди, які хочуть досягти більш професійного або художнього іміджу.
Крім того, пам’ятайте, що майже кожен смартфон або планшет має камеру. Звичайно, якість зображення буде гірше, але в будь-який момент ви можете почати знімати відео і поступово накопичувати на професійне обладнання для зйомки.

ОСВІТЛЕННЯ
Багато авторів використовують двоточкове світло, що передбачає два джерела світла, розташовані один навпроти одного. У цьому обладнанні для відеозйомки одне джерело світла забезпечує основне освітлення, а інше пом’якшує тіні.
Ви також можете використовувати м’яке або розсіяне світло. Розсіяні лампи дешевші, споживають менше енергії та маскують недоліки. Одна лампа м’якого світла чудово підходить для зйомки крупним планом. Таким світлом при необхідності можна підсвічувати фон або окремі елементи в кадрі.
Не забувайте про найяскравіше джерело світла – сонце! Знімати можна на вулиці або біля вікна. Деякі режисери навіть вважають за краще знімати в певний час, щоб використовувати лише денне світло. Це простіше і дешевше!
ЗВУК
Хороший звук у відео обов'язковий. Пам’ятайте, що глядачі зазвичай набагато поблажливіші до поганого освітлення, ніж до поганої якості звуку.
Якщо ви використовуєте мікрофон, вбудований у камеру, найкраще розташувати його приблизно за метр від головних героїв відео. Параметри запису залежатимуть від місця зйомки та інших факторів.
Деякі кінематографісти купують спрямовані мікрофони за середньою ціною 150–250 доларів США. Оскільки це знімальне обладнання можна направити на певний об’єкт, воно може записувати більш природний звук у широкому діапазоні частот.
Якщо ви хочете записати мову людини, яка знаходиться далеко від камери, ви можете використовувати бездротовий петличний мікрофон (середня вартість – $200-600), який кріпиться на одяг. Наприклад, такий мікрофон є підходящим знімальним обладнанням для запису мови фітнес-інструктора під час тренування.
ДРУГІ ВАЖЛИВІ ПУНКТИ
Штатив. Це незамінний аксесуар для будь-якої камери, який дозволяє знімати кадр і записувати красиві статичні плани на відео.
Карти пам'яті. Відео займає набагато більше місця, ніж ви думаєте. У кращому випадку варто купити карту пам'яті на 32 гігабайти.
Монопод. З таким зручним предметом можна показати себе всьому світу і отримати успіх серед передплатників!
Пульт дистанційного керування. Пульт дистанційного керування особливо корисний для користувачів YouTube, які фотографують себе. З ним вам не доведеться постійно вставати, щоб увімкнути та вимкнути камеру.
Професійна підготовка. Гарний фон може задати тон всьому відео. Це може здаватися дружнім, професійним або аматорським. Важливо зробити правильний вибір.

ПОСТ-ПРОДАКШН ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ОБЛАДНАННЯ
Крім фізичного обладнання, у творців фільму також є широкий спектр програмного забезпечення для монтажу. Коли ви вийдете за базовий рівень, подумайте про оновлення програмного забезпечення та переході на професійні редактори, які включають більш складні функції та ефекти.
Наприклад, необхідним обладнанням для відеозйомки є хороший комп'ютер. З його допомогою відео буде змонтовано. Але тут потрібна хороша продуктивність і вміння працювати з різними програмами. Відповідно, необхідно подбати про достатню кількість оперативної пам'яті, продуктивний процесор, потужну відеокарту.
Крім того, вам потрібен Adobe Premiere Pro. Це програма для редагування відео, яка оснащена всіма необхідними інструментами для проведення пост-обробки відео. Він сумісний із багатьма цифровими камерами, такими як Nikon, Sony, Panasonic та іншими, що значно полегшує імпортування та редагування відео.
Lightworks — ще одна програма для редагування відео. Він існує на ринку більше двадцяти років, і лише з 2012 року почав поширюватися безкоштовно. На даний момент у нього також є платна версія, яка практично нічим не відрізняється від безкоштовної, хіба що з її допомогою можна зберігати відео в різних форматах.
Ефективне та якісне відео – це, перш за все, яскраві образи, що запам’ятовуються, зрозумілий меседж, з розумінням написаний «захоплюючий текст», бачення потреб і проблем цільової аудиторії. Необхідно ретельно підготувати інформацію про представлену послугу або товар. Якщо ви створите дійсно якісне, ефективне і робоче відео, то ви розширите свою клієнтську базу, значно збільшивши дохід компанії.