ЗЕЛЕНИЙ ЕКРАН ДЛЯ ЗЙОМКИ: ПИТАННЯ ТА ВІДПОВІДІ ПРО ХРОМАКЕЙ

Питання якості зображення в наш час викликає занепокоєння. Зйомка на природному фоні далеко не завжди доречна, а установка декорацій - справа дорога і трудомістка. Вирішити проблему допомагає технологія chromakey – це техніка, яка дозволяє поєднати два або більше кадрів або зображень в одному шедеврі. Тим не менш, не всі початківці відеомейкери вміють працювати з цим ефектом, оскільки останнім часом він використовувався тільки на телебаченні і в професійних відеопроектах. Отже, що таке хромакей, як використовувати технологію хромакей і чому для цього використовується зелений фон?
ЩО ТАКЕ CHROMAKEY?
Простими словами, хромакей - це спеціальна технологія об'єднання і редагування декількох зображень для отримання кінцевого результату у вигляді готової картинки або відео. Така технологія дозволяє створювати практично будь-який фон і вводити комп'ютерні спецефекти. Завдяки своїй ефективності і відносній дешевизні ця технологія зараз використовується при зйомках практично всіх фільмів і серіалів. Крім кіно/телеіндустрії, chromakey активно використовують різні відеоблогери для створення якісного контенту, якщо у них немає професійної студії.
Історія хромакі
Chromakey – технологія, без якої неможливо уявити сучасне телебачення. Але як було сказано раніше, його навіть почали використовувати багато відеоблогери для поліпшення якості зйомки. Але давайте дізнаємося історію концепції.
Це почалося наприкінці 1980-х, і, звичайно, в США. Американська студія Stargate Studio запатентувала програму Virtual Backlot, яка дозволяє акторам і режисерам в режимі реального часу спостерігати за тим, що відбуватиметься навколо них після фінального пост-продакшу. Це значно полегшило життя творцям видовищних кіносцен. Спочатку технологія chromakey використовувалася тільки для покриття фону. Однак картина вийшла недосконалою. Для вирішення проблеми почали використовувати «хромакейні павільйони», які інколи могли повністю охоплювати за розміром тисячу метрів стрільбища.
ЯК ПОЧАТИ РОБОТУ З CHROMAKEY
Так чи інакше, сучасні програми відеомонтажу перенесли «магію», колись можливу в кіноіндустрії, у світ звичайного користувача. Це означає, що тепер можна реалізувати практично будь-яку ідею, яка передбачає використання технології хромакей. Голлівудські бюджети не знадобляться. Отже, як використовувати хромакей?
Підготовка фону
Найчастіше використовуються зелений і синій фони. Навіщо знімати на зеленому фоні (і на синьому)? Це пов’язано з людською шкірою – вона не має таких відтінків. Вони дозволяють легко відокремити людину або предмет і розмістити їх на будь-якому іншому зображенні. Головна умова - відсутність схожих кольорів в одязі або макіяжі; інакше ділянки будуть як би «просвічуватися».
Чому кольоровість зелена? Він не завжди зелений. Він може бути різного кольору. При створенні фільмів найчастіше використовують зелений фон для відео. Червоні або коричневі фони можуть надавати сяйво моделі або зливатися з окремими ділянками шкіри. Але бувають ситуації, коли образ актора містить обидві фарби. Тоді використовується чорний, білий або інший контрастний фон.
Для хромакейного фону використовується щільна тканина, яка поглинає світлові потоки. Він підвішується таким чином, щоб виключити будь-які коливання або рухи. Ця сама тканина обшита об’єктами, які перетворюються на мечі, екзотичних тварин і декоративні елементи під час постпродакшну. Для створення нереалістичних персонажів використовують костюм з рваної тканини, який перетворюється на тіло монстра або робота.
Вибір відстані
Об'єкт повинен бути досить далеко від фону (від 1,5 метра), щоб за ним не утворювалася тінь. Під час зйомки крупним планом об’єкт можна розташувати ближче до хромакея. При зйомці об'єкта в повний зріст не тільки він повинен бути подалі від екрана, але й оператор повинен бути подалі від нього, щоб уникнути спотворення перспективи.
Однією з ключових складових хорошого результату є достатня площа студії. Відстань дозволяє не тільки позбутися від тіней, але і запобігти виникненню дисбалансу, особливо при зйомці ширококутним об'єктивом в обмеженому приміщенні. Іноді при нестачі робочого простору зйомка ведеться на вулиці. У такій ситуації необхідно враховувати додаткові зовнішні фактори: вітер, сонце та ін.
Також під час зйомки необхідно стежити, щоб об’єкт не залишав зелене полотно для зйомки і завжди залишався в кадрі. Інакше виправити помилку буде дуже складно, навіть маючи відмінні знання Photoshop. Щоб цього уникнути, потрібно детально прописати сценарій фільму і чітко уявляти, як усі і все рухатимуться під час тієї чи іншої сцени.
Налаштування освітлення
Як налаштувати світло при зйомці з хромакеем? Головне пам'ятати, що будь-яка частина фону повинна бути рівномірно освітлена. Ви можете виділити фон лише за допомогою двох великих софтбоксов, розташувавши кожен з них 

різні сторони (ліворуч і праворуч). Так, для регулювання рівномірного освітлення може знадобитися освітлення ззаду, спереду і зверху. Вам знадобиться багато пристроїв, в залежності від самих джерел світла, розташування і завдань. Головне, щоб світла було достатньо. Він повинен рівномірно покривати весь фон в рамці. Він не повинен створювати тіні.
Найважче знімати на вулиці. Вуличне освітлення поза контролем людини. Сонце може раптово вийти і створити небезпечні тіні. Тому краще вибрати кімнату для зйомки.
При використанні фонів для хромакеї у великій професійній студії, оснащеній достатньою кількістю освітлювальних приладів, таких проблем не виникне. Бажано використовувати більшу кількість джерел світла (наприклад, п'ять, а не три), щоб можна було висвітлити окремо фон і дозволити об'єкту вільніше переміщатися в просторі студії. Під час зйомки на відкритому повітрі зазвичай достатньо природного освітлення, але є один складний момент, який слід враховувати: рух сонця. Під час руху змінюватиметься характер освітлення. Тому вам може знадобитися портативний світильник або рефлектори, щоб відрегулювати світло на кінцевому знімку.
Техніка
Якщо попередні пункти лише допомогли створити оптимальні умови, то фотоапарат є інструментом негайної зйомки. Функції сучасних пристроїв дуже різноманітні. Наприклад, при роботі з DV-системами потрібно бути гранично акуратним, щоб отримати правильний ключ. Камерами HD легше користуватися (піксель менше), але тип стиснення не завжди сприяє зеленому тлу. При зйомці відео з хромакеєм процес дещо спрощується, оскільки майже всі сучасні камери дають достатню якість. Також необхідно встановити хоча б ручні налаштування камери: фокус, діафрагму, баланс білого. Якщо ви використовуєте автоматичні налаштування, ви ризикуєте зіпсувати відео.
Якщо ви виберете правильний колір хромакеї та хорошу техніку, то вам доведеться просто вирізати фон або покрити його іншим зображенням. І відеосюжет готовий. Можливо, вам буде важко зрозуміти, які дії важливі при зйомці з хромакеєм, на що потрібно звернути увагу і як працювати в таких умовах. Але в процесі пост-продакшну «вилазять» усі недоліки, спричинені неправильно виставленим світлом, параметрами камери, відстанями та пріоритетами. Отже, вам просто потрібно потренуватися.
РЕДАГУВАННЯ ВІДЕО З CHROMAKEY
Програмне забезпечення для пост-продакшну, яке ви використовуєте, значно змінить сцену, яку ви створите. Якісне програмне забезпечення може зробити гарне відео навіть із поганого контенту.
Adobe After Effects (Keylight, Garbage matting)
Як відредагувати хромакей? Зробити це можна за допомогою програмного забезпечення відомої компанії Adobe для редагування відео, створення анімації, анімації та різних спецефектів. Програма широко використовується в кіно (і телевізійній) індустрії, а також у створенні тривимірної типографіки та графічного дизайну. AE є частиною системи Adobe, яка спрощує експорт та імпорт даних з інших програм цієї корпорації.
Sony Vegas Pro
Це набір для редагування відео, розроблений для професіоналів, які потребують створення високоякісного відео HD. Важливим фактом є те, що компанія Sony (визнаний лідер у світі цифрового відео) є розробником Vegas Pro. Це професійна програма, але навчитися користуватися відеоредактором може кожен, адже це не займає багато часу.
Movavi

Це зручна утиліта для редагування відео з масою цікавих можливостей. Цей просунутий і багатофункціональний відеоредактор допоможе вам легко створювати приголомшливі відео високої якості з додаванням улюбленої музики, графічних зображень та інших атрибутів. Його зрозумілий інтерфейс легко освоїти за лічені хвилини.
ПЛЮСИ І МІНУСИ РОБОТИ З CHROMAKEY
Давайте підсумуємо, чому варто використовувати цю технологію у своїх відео:
Вартість
Це не дорого і досить ефективно. Використання фонів скорочує статтю витрат «На декорації». При створенні масштабних зйомок незвичайні або нереалістичні пейзажі матеріали та робота декораторів збивають усі інші витрати. Тканинні та інсталяційні каркаси набагато дешевші, а павільйони більше розраховані на встановлення камер та обладнання, ніж на живу природу чи декорації.
Відсутність об'ємного зображення
Істотним недоліком технології є відсутність можливості створення тривимірних зображень. Неможливо заповнити і фон, і передній план одночасно. Реалістичність декорацій дозволяє використовувати деякі окремі елементи в сценарії, наприклад, взяти книгу з полиці або поставити кухоль на стіл. Хромакей – це статичне фонове зображення, воно створює потрібний настрій, завершує та підкреслює задум автора, але не бере активної участі в сюжеті.
Компактність
Прикраси купувати немає сенсу. Малоймовірно, що їх можна використовувати повторно. Тому громіздкі прикраси просто викидають. Тканина в складеному вигляді займає мало місця, збірний каркас теж досить компактний. Вам просто потрібен зелений фон фільму. Отже, хіба це не перевага?
Витрачений час
Щоб виготовити та встановити декорації, знадобиться не один тиждень копіткої праці багатьох робітників та оформлювачів. Якщо терміни закінчуються або вам потрібно прибрати багато речей за день, то без хромакея не обійтися. Найбільша частина роботи над матеріалом буде зроблена після зйомок, коли художники створять фон і додадуть туди акторів і їхніх персонажів.
Виробництво
Щоб зняти одну сцену, може знадобитися величезна кількість гаджетів, аксесуарів і декорацій. А зйомка у віддалених куточках світу, на кораблі чи в океані, у літаку чи поїзді, що рухається, не завжди можлива. Для цього використовується зелений або синій екран, на ньому буде намальовано все необхідне.
Використання хромакеї в зйомці дозволяє досягти дивовижних видовищних ефектів з мінімальними витратами часу і грошей. Руками однієї людини можна відправити актора в будь-яку точку світу, в нереальні декорації, створити практично будь-який образ на основі однієї гарної фотографії, зробленої на зеленому тлі. Chromakey - дивовижний багатофункціональний інструмент в руках режисерів, який дозволяє створювати шедеври кіно, телепрограми, відеокліпи та інші яскраві картинки. Можливості технологій безмежні. Тож ще багато років актори будуть літати, битися з велетнями, спілкуватися з роботами та прибульцями на орбіті Землі, гуляти казковими лісами та радувати глядачів.