HOW TO GET INTO VIDEOGRAPHY: GUIDE FOR NEWBIES

Напевно, кожен, хто хоч раз тримав у руках відеокамеру, розуміє задоволення від роботи відеооператора. Адже ви не тільки записуєте те, що відбувається на смарт-пристрій, а створюєте відеоісторію, справжній шедевр, який може стати популярним і дивитися. Але не кожен, хто навчився натискати кнопку «Пуск», може вважати себе професійним відеооператором. Це не такий швидкий і простий процес, як може здатися на перший погляд. Отже, як бути відеооператором?
ОСНОВНІ ПОРАДИ ПОЧАТКУВЦЮ ВІДЕОГРАФІЇ
Як почати займатися відеозйомкою? Робота відеооператора полягає у зйомці різноманітних явищ, подій чи предметів навколишнього світу. Незалежно від сфери, в якій працює ця людина, завданнями відеооператора є розробка плану зйомки, монтаж обладнання, композиційна побудова кожного кадру та їх подальша обробка. Отже, що потрібно для того, щоб стати хорошим спеціалістом?
Почніть з теорії, яку ви можете прочитати або переглянути онлайн
Щоб досягти успіху на початкових етапах, вам потрібно буде багато працювати, навчитися черпати натхнення практично звідусіль, постійно освоювати нові практичні навички та дивитися відеоурок для початківців. Є багато прикладів практичних посібників, яких дотримується більшість спеціалістів. Хоча вони будуть корисні на початкових етапах, у будь-якому випадку спробуйте створити свій стиль відео. І багато хто з нас знають, що теорія найшвидше засвоюється саме разом з практикою.
Візьміть хорошу камеру і тренуйтеся
Звичайно, ви можете знімати відео на свій смартфон. Однак якщо ви плануєте стати фахівцем і хочете справити хороше враження на аудиторію, має сенс придбати більш просунуту відеотехніку. Якщо ви хочете відчути себе професіоналом, є сучасні цифрові відеокамери. Вони можуть знімати відео високої чіткості з роздільністю до 4K. Тоді будь-який відеооператор, який ознайомився з теоретичними знаннями і придбав хороше обладнання, може піти займатися відеозйомкою.
Переглядайте різні типи відео та фільмів
Якщо ви тільки починаєте вчитися знімати відео і не знаєте, що робити з камерою, то спробуйте копіювати стилі операторів, які вам подобаються. Знайомство з новими авторами, техніками та проектами допоможе вам вдосконалити свій творчий стиль. І, перш за все, це буде чудовим джерелом натхнення. Вивчайте твори інших авторів і переписуйте їх один до одного. Згодом у вас з'явиться власний стиль, але поки що це не так, вивчення робіт інших - відмінний спосіб стати відеооператором.
Відвідуйте семінари та спілкуйтеся з іншими в цій галузі
Ви можете приєднатися до майстер-класів і зустріти однодумців, які допоможуть вам дізнатися щось нове та відпрацювати свої навички. Якщо є можливість, пройдіть додаткові заняття, де також розкажуть про налаштування камери, способи створення фільмів, способи монтажу відео, налаштування освітлення та багато іншого. Це дуже важливо, якщо ви хочете стати відеооператором.
ОСНОВНІ ОСОБЛИВОСТІ ТА ОБОВ'ЯЗКИ ВІДЕОоператора
Хочеш професійно стати відеооператором? На перший погляд процес зйомки може здатися простим. Але, по суті, головне завдання фахівця - зняти послідовний і логічно пов'язаний сюжет, а також відобразити те, що відбувається так, щоб це виглядало максимально природно. Неякісна аматорська зйомка нагадує хаотичні кадри, які важко скласти. Професійна робота оператора - це відеофільм з красивою яскравою картинкою, чітким сценарієм, природною поведінкою всіх учасників процесу. Завдання оператора – зробити процес максимально простим і доступним, що не дозволить учасникам розгубитися перед об’єктивом камери. Крім специфічних якостей, професійний відеооператор повинен вміти «думати очима», відчувати реальність і імпровізувати, передбачаючи наступний момент. Справжня майстерність відеооператора складається з наступних знань і навичок:
складання технічного завдання з клієнтом;
підготовка до відеозйомки;
її проведення;
підготовка готового проекту;
підтримання працездатності обладнання;
знання та володіння відеотехнікою;
вміння організовувати та проводити різні види зйомок;
винахідливість, спостережливість;
хороший окомір і сприйняття кольорів;
швидкість реакції та прийняття рішень.
ХОРОШІ ІДЕЇ РОБОТИ ДЛЯ ВІДЕОГРАФА-ПОЧАТКІВКА
В даний час професія відеооператора вважається дуже популярною. Багато фірм і підприємств потребують кваліфікованих спеціалістів. Отже, що можна знімати фотоапаратом?
Весільна відеозйомка
Якщо у вас є відеокамера, рано чи пізно родичі, друзі або друзі друзів звернуться до вас з проханням відобразити будь-який знаменний день їхнього життя, знявши фільм про святкування ювілею або весілля. Але весільне відео повинно бути продумано до дрібниць. Важливо знати, з чого ви почнете знімати і чим закінчиться відео. Весільна відеозйомка зазвичай проходить в кілька етапів: love-story, підготовка до весілля, офіційна частина та вечірка. Звичайно, кожен етап потрібно узгоджувати з молодятами, адже деякі пари відмовляються від банальних сюжетних локацій.
Відеозйомка подій
Як почати займатися відеозйомкою? Ну, ви знаєте, що найкращий спосіб зафіксувати подію – це зробити відео. Іноді достатньо аматорської зйомки на телефон, але для серйозних подій знадобиться професійна відеозйомка: з хорошими камерами, операторами та якісним монтажем. Це такий вид зйомки, при якому дія не буде повторюватися, не буде спроб перезняти, тому знімати все потрібно швидко і якісно.
Відеозйомка подорожей
Такі відео схожі на записи особистого блогу, засновані на особистому досвіді мандрівника та зроблені в природній невимушеній манері. Для аудиторії такі ролики привабливі тим, що вони побудовані на довірі, показують все зсередини та часто дають корисні поради мандрівникам. Вони не мають жорсткого формату і структури, тому, починаючи з такого відео, ви зможете розкритися як творча особистість, а значить, отримати максимум задоволення від процесу.
Інді-фільми, студентські фільми
Кожен початківець, починаючи займатися кінематографом, мріє про успішну кінокар'єру. Для початку спробуйте зняти короткий, але незвичайний фільм. На перший погляд завдання може здатися непосильним, але насправді створити цікавий фільм не так вже й складно. Завдяки правильній підготовці, обладнанню та навичкам робота над фільмом потребує лише приємних ідей та правильного підходу до зйомок.
Бізнес відео для невеликих компаній
Все більше і більше компаній вдаються до тих самих стратегій і тактик маркетингу в соціальних мережах, контент-маркетингу та цифрового маркетингу, а найрозумніші та найінноваційніші бренди починають шукати нові способи підвищення впізнаваності бренду, трафіку та конверсій. Двохвилинний ролик, знятий для бізнесу, має величезний потенціал. Відеоряд можна розрізати на 15-секундні ролики. Успіх може зрости в рази завдяки одному відео.
ДОКЛАДНІ ПОРАДИ, ЯК ЗАНЯТИСЯ ВІДЕОГРАФІЄЮ
Як потрапити у відеозйомку? Це одне з найпоширеніших питань у тих людей, які мають намір освоїти майстерність. Для творчої особистості часто характерні періодичні зміни, а також розширення власних інтересів. Насправді любитель якісного відео захоче опанувати професію відеооператора, і таке прагнення буде цілком природним і легко здійсненним.
Отримати ступінь (за бажанням)
Як навчитися відеозйомці? Якщо заглибитися в питання, то можна побачити, що більшість професійних відеооператорів не мають спеціальної освіти. Вони самостійно навчилися мистецтву відеозйомки, а значить, ви теж зможете. Однак, коли ви подаєте заявку на відеооператора, компанії зазвичай хочуть бачити ваш диплом, пов’язаний зі створенням відео. Отже, краще отримати його.
Опануйте свою майстерність