VIDEO PRODUCTION: BEST PRACTICES

У наші дні кожен може зняти пристойне відео – просто візьміть смартфон або цифрову камеру, і все готово. Однак, якщо ваша мета — привабливі високоякісні кліпи, вам знадобиться набагато більше. Крім того, що ваші відео мають нести в собі ідею чи повідомлення, які сподобаються аудиторії, вони також мають виглядати професійно знятими.
Незважаючи на те, що деяке знімальне обладнання класу A значно здорожить відеовиробництво, вкладені в нього гроші окупляться досить швидко, особливо якщо ви плануєте використовувати відео для просування свого бізнесу. Але щоб переконатися, що ви використовуєте кожну копійку з максимальною ефективністю, вам слід взяти до уваги кілька порад і хитрощів.
ЩО ТАКЕ ВИРОБНИЦТВО ВІДЕО: 5 ВАЖЛИВИХ ІНГРЕДІЄНТІВ
Навіть Девід Кемерон не зможе зняти якісне відео, маючи лише камеру та кілька хвилин вільного часу. Серйозний проект вимагає як мінімум твердого плану, адаптивності та ефективності. Якщо одну з цих точок виключити з виробничого процесу, ви не отримаєте результат, на який сподіваєтеся. Який секретний рецепт успішного відео? Ось.
ГАРНИЙ ПЛАН
Гарне планування економить час і полегшує вашу роботу. Левова частка відео залежить від плану, складеного під час попереднього виробництва. На цьому етапі ви (і ваша команда, якщо така є) організовуєте всі ресурси, важливі для зйомки. Є кілька підводних каменів, які можуть зупинити ваш прогрес, наприклад неправильне програмне забезпечення, інструменти тощо. Ці питання повинні бути враховані заздалегідь у плані. Підсумок: планування є основою виробничого процесу, який допомагає оптимізувати час і витрати, інвестовані в проект.
АДАПТАЦІЙНІСТЬ
Хоча хороший план зменшує ризик виникнення проблем, все ж можуть виникнути деякі несподівані недоліки. Наприклад, ви плануєте знімати відео в якомусь тихому місці. Ви приїхали туди лише для того, щоб дізнатися, що студенти коледжу вирішили влаштувати там грандіозну вечірку. Ваш план і сценарій покладаються на кадри, які вам потрібно зробити в цьому місці, але десятки п’яних першокурсників, що тиняються навколо, не дозволяють вам зняти жодної сцени. Подібних ситуацій може бути безліч, і ваше завдання - навчитися швидко в них адаптуватися.
СТРУКТУРА ВИРОБНИЦТВА
Коли відео знято, починається справжня робота. Неорганізований етап виробництва може стати кошмаром для редактора. Щоб уникнути болю в шиї під час постпродакшну, відеозйомку необхідно структурувати. Для цього етапу також потрібен план. В ідеалі, коли зйомка закінчена, редактор повинен мати список найкращих кадрів, а не витрачати години на перегляд знімків, які все одно не потраплять у фінальне відео.
ВИСОКА ЕФЕКТИВНІСТЬ
Якщо ви знімаєте рекламне відео, воно має бути коротким і прямим, оскільки середня тривалість уваги користувачів Інтернету становить лише близько 8 (!) секунд. Для більш довгих відео вам знадобиться якийсь гачок, щоб зацікавити аудиторію. Крім того, ваше відео має працювати гладко та швидко завантажуватися.
ЯКІСТЬ
Якщо ви не плануєте знімати відеоблоги та відеоролики, якість ваших відео має конкурувати з професійними комерційними роликами, створеними компаніями з виробництва відео. Продукція рекламного відео низької якості може відлякати потенційних клієнтів і зашкодити вашому бізнесу.
ПРОЦЕС ВИРОБНИЦТВА ВІДЕО
Залежно від типу відео, яке ви знімаєте, деякі незначні аспекти виробництва можуть відрізнятися, але загалом процес створення кліпу від початку до кінця завжди включає три основні етапи. Це пре-продакшн, продакшн і пост-продакшн. Як було сказано вище, перший етап передбачає організацію та планування. На стадії виробництва ви знімаєте відео. І фінальний, постпродакшн етап, де кліп набуває остаточної форми.
Кожен етап складається з кількох підетапів, які, якщо їх правильно організувати, прискорюють процес і полегшують виявлення потенційних помилок. Ось як зазвичай виглядає робочий процес створення відео.
ПІДГОТОВКА ПРОДУКЦІЇ
Усе, від короткого комедійного етюду до епічного фільму Marvel, починається з попереднього виробництва. Саме від цього етапу залежить успіх вашого кліпу. Тут ви досліджуєте потенційну тему відео, виконуєте 90% планування та вирішуєте більшість проблем, з якими ви можете натрапити на наступних двох етапах.
Ось що ви робите під час підготовки до виробництва:
Сформувати цілі та стратегію відео;
Спланувати бюджет і обсяг проекту;
Побудувати розповідь;
Встановіть часову шкалу;
Написати сценарій;
Найняти акторів (за потреби);
Перевірте обладнання для виробництва відео;
Розвідайте місце розташування.
ВИРОБНИЦТВО
Усі розмови та планування завершено; ви готові стріляти. Саме тут починається найцікавіше! Настав час почати зйомку і перевірити, чи все ви зробили правильно на першому етапі. Якщо ви працюєте в команді, переконайтеся, що ви обговорили всі деталі з режисером і продюсером і пояснили своє бачення відео.
Як виглядає етап виробництва:
Налаштування всього необхідного обладнання (відео, звук, освітлення та ін.);
стрілянина;
Запис голосу (при необхідності);
Зйомка додаткового матеріалу.
ПОСТ-ПРОДАКШН
На цьому всі зйомки закінчені, і починається монтаж. Під час пост-продакшну,редактор починає возитися з фрагментами, щоб перетворити їх на високоякісний, карколомний продукт. Після спільного монтажу частин ви можете доповнити їх спецефектами, музикою та іншими елементами, завдяки яким кліп буде виглядати професійно.
На етапі виробництва ви:
Створити остаточну історію;
Зареєструвати інтерв’ю (за потреби);
вибрати музику;
Редагувати відео;
Отримувати остаточні перевірки та затвердження;
Опублікуйте кліп.
Якщо у вас є виробнича команда, ваша роль на цьому етапі невелика. Просто дозвольте професіоналам керувати всім процесом. Не соромтеся розслабитися та спостерігати, як ваше бачення та ідеї втілюються в життя. Постпродакшн відео це досить трудомісткий процес, тож запасіться терпінням.
ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ВІДЕО
А тепер повернемося до етапу підготовки до виробництва. Сценарій написаний, пора переходити до технічної частини. Нижче наведено основні інструменти, без яких не обійтися.
КАМЕРА
Здивовано? Ні, ми не будемо нагадувати вам, що ви не можете зняти відео без камери. Вибір обладнання для запису залежить від типу відео, яке ви знімаєте. Варіантів може бути кілька: екшн, дзеркальна фотокамера, проста цифрова камера або навіть смартфон. Екшн-камера найкраще підходить для відеоблогів і динамічних відео, а дзеркальна камера — для більш статичних відео.
ОБ'ЄКТИВ
Якщо ваша камера дозволяє змінювати об’єктив, сміливо експериментуйте з різними варіантами. З професійним об’єктивом ви зможете знімати чудові високоякісні кліпи навіть звичайною камерою. Вибираючи об’єктив, слід пам’ятати про три основні характеристики:
Фокусна відстань. Деякі об’єктиви не дозволяють збільшувати та зменшувати зображення.
Діафрагмове число. Це величина, яка вказує на те, наскільки добре світло проходить через лінзу. Це дає більш високу різкість зображення.
Стабілізація. З ним зображення не буде розмитим при струшуванні.
ШТАТИВ
Якщо ви хочете досягти такої ж якості, яку пропонують компанії з виробництва відео, вам знадобиться штатив. Він забезпечує надійну стабілізацію і дозволяє плавно повертати камеру в будь-якому напрямку. Ви можете вибирати між різними типами штативів: стійким, але важким штативом, компактним моноподом, штативним поясом, а також різними комбінованими варіантами.
Хороший штатив повинен мати плаваючу головку, яка дозволяє не тільки повертати його, але і змінювати кут нахилу.
ЗВУК
Високоякісний звук у відео може кардинально змінити ситуацію. Вбудовані мікрофони в камерах і смартфонах зазвичай не можуть забезпечити потрібну якість, вловлюючи багато сторонніх шумів. Тому, знімаючи відео без мікрофона десь на вулиці, ви запишете все, від шуму вітру до звуків транспорту, але не те, що вам дійсно потрібно. Щоб уникнути цього, використовуйте зовнішній мікрофон або диктофон.
ОСВІТЛЕННЯ
Місце, де ви знімаєте відео, має бути добре освітленим. Зйомку краще проводити вдень, коли є природне освітлення, особливо якщо у вас немає професійного освітлення для відеозйомки. Під час зйомки вночі або в темній кімнаті використовуйте сценічне освітлення.
ХРОМАТИЧНИЙ КЛЮЧ
Якщо ви хочете поекспериментувати з фоном, підготуйте зелений екран. Під час монтажу відео ви можете замінити його чим завгодно: від пальм до обличчя Ніколаса Кейджа.
Це все, що вам потрібно, щоб зробити хороший кліп. Переконайтеся, що на ваших SSD достатньо місця для зберігання матеріалу.
ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ВІДЕО
Гаразд, у вас є тонни необробленого матеріалу. Тепер вам потрібен гарний редактор, щоб перетворити його на вірусне відео. Ось список найкращого програмного забезпечення для створення відео в Інтернеті.
СВІТЛОВОРИТИ
Платформи: Windows, macOS, Linux
Lightworks — професійний відеоредактор, який підходить як новачкам, так і професіоналам. Ви можете використовувати його безкоштовно, але кількість форматів і роздільної здатності відео будуть обмежені. Підписка коштує 25 доларів на місяць.
Серед ключових можливостей Lightworks — понад сотня різноманітних ефектів, зручні інструменти для редагування відео та аудіо, простий інтерфейс. Програма має чудове співтовариство, тому у вас не виникне проблем з орієнтуванням.
ШОТКУТ
Платформи: Windows, macOS, Linux
Це повністю безкоштовне програмне забезпечення для редагування відео з відкритим кодом. Але в той же час Shotcut пропонує різноманітні базові інструменти та ефекти, якими можуть користуватися як новачки, так і аматори. Крім того, програма підтримує велику кількість форматів, хоча її інтерфейс не можна назвати простим. Ви можете налаштувати деякі елементи відповідно до своїх потреб, залишивши лише необхідні інструменти.
Редактор швидко працює навіть на слабких машинах і має портативну версію, якою можна користуватися без встановлення програми.
CYBERLINK POWERDIRECTOR 16 ULTRA
Платформа: Windows
Як і Lightworks, PowerDirector підходить як професіоналам, так і новачкам. Програма підтримує всі популярні формати і пропонує широкий вибір ефектів, інструментів і режимів редагування. Наприклад, у PowerDirector є розумний режим корекції кольору відео та набір функцій для редагування 360-градусних кліпів. За допомогою цієї програми ви також можете створювати відео