ХТО ТАКІ КІНОРЕЖИСЕРИ І ЧОМУ ВОНИ КЕРУЮТЬ НА ЗЙОМКАХ?

Чим займається кінорежисер? Для глядача режисер часто залишається за кадром фільму чи постановки. Вся слава дістається акторам, а ті люди, чиє художнє бачення втілюється в кіно, залишаються лише швидкоплинним рядком у титрах.
Усього небагатьом представникам цієї професії вдається заслужити всесвітню популярність і широке визнання. Але все ж таки пропонуємо познайомитися з цими людьми ближче. Тож хто такі директори?
ЧОМУ РЕЖИСЕР — КЛЮЧОВА ФІГУРА НА ЗЙОМКУ
За визначенням режисера, ця людина найважливіша на знімальному майданчику. Цей чоловік чи жінка режисує все, що там відбувається: керує знімальним процесом та контролює роботу знімальної групи. І найголовніше, вони надають фільмам, музичним кліпам, і створеним рекламним роликам унікальний стиль, поєднуючи всі пов'язані з виробництвом. Якщо режисер не професіонал, то це одразу помітно: як правило, у таких роботах немає емоцій, драматизму та акцентів. Адже його навряд чи можна назвати закінченим. І навіть хороша акторська гра та професійна камера не рятують.
Що робить директор? Цей спеціаліст затребуваний не лише для постановки театральних постановок, фільмів, естрадних чи циркових вистав, а й для організації різноманітних масових заходів. Безперечно, ця професія відноситься до розряду творчих. На відміну від продюсера, режисер не несе відповідальності за фінансову та технічну сторону виробництва. Обов'язки режисера залежать від специфіки творчого процесу та кількості задіяних фахівців.
Якщо ми говоримо про комерційних директорів, то не все залежить від них, але все ж таки велику роль у цьому відіграють ці люди. Хороший режисер може витягнути посередню ідею, а поганий режисер може зіпсувати чудову ідею. До речі, ці режисери ніколи не працюють поодинці. Для них важлива здатність працювати в дуже «концентрованому» середовищі в команді за короткий час.
ХТО ТАКИЙ ГОЛОВНИЙ ДИРЕКТОР?
Головний директор — це більше, ніж просто один із робітників бригади. Ця людина знаходить спільну мову з примхливими акторами і може досягти збільшення бюджету та залучення людей за рахунок нестандартної реклами. Режисер керує не лише акторами; також дають рекомендації оператору-постановнику, інструктують основний технічний персонал, вирішують бюджетні питання, захищають виробництво від зовнішніх форс-мажорних обставин. Режисер - головна людина, яка відповідає за все, що відбувається.
Основні обов'язки:
<вул>
Здійснює режисуру відео;
Забезпечує безперервний виробничий процес відповідно до встановлених термінів;
Працює з новими та старими постановками, оновлюючи та покращуючи їх;
Підбирає акторів, розподіляє ролі, вносить пропозиції щодо оновлення та розширення акторського складу;
Бере участь у створенні ескізів та макетів для оформлення майбутніх постановок, костюмів, декорацій, спецефектів, постійно контролюючи усі процеси;
Проводить регулярні репетиції;
Взаємодіє із персоналом, відповідальним за виробництво.
ХТО ТАКИЙ ДИРЕКТОР МОНТАЖУ?
Багато людей, які запитують, як стати режисером, який редагує проекти і дивлячись на професію з боку, думають, що нічого цікавого і важливого в ній немає. Але це лише на перший погляд. По суті, режисер монтажу – це людина, яка визначає, як глядачі побачать фільм, кліп тощо. У результаті спільна робота акторської групи та режисера монтажу залишає гори всіляких записів та шматків, не пов'язаних один з одним. Саме цю мішанину з аудіо- та відеофайлів і має редагувати режисер монтажу. А це іноді дуже складне завдання.
Основні обов'язки:
<вул>
Контролює та спостерігає за знімальним процесом;
Вивчає одержаний відеоматеріал перед майбутньою обробкою;
перетворює існуючі файли на повноцінний продукт;
Усуває "недоліки", допущені безпосередньо в процесі зйомок;
Відповідає технічним вимогам та діям, зазначеним в інструкції.
ХТО ТАКИЙ ДИРЕКТОР З ВИРОБНИЦТВА?
Ця людина відповідає за мистецьку складову роботи. Під керівництвом цього режисера працюють актори, оператори, звукорежисери, художник-постановник та інші. Що таке режисура з погляду режисера-постановника? Режисер-постановник відповідає за те, що бачать глядачі. Успіх чи провал проекту буде пов'язаний з їхнім ім'ям. Режисер може спеціалізуватися на постановці художніх чи документальних фільмів, театральних постановок, циркових програм, музичних шоу та масових заходів.
Основні обов'язки:
<вул>
Ретельно вибирає сценарій;
Бере участь у створенні сценаріїв;
Складає кошторис та графік виробництва;
Працює з акторами;
Бере участь у створенні ескізів декорацій, костюмів та реквізиту;
Затверджує музику та тексти пісень;
Керує знімальним процесом чи репетицією.
ХТО ТАКИЙ СЦЕНАРИСТ?
Особливістю роботи сценариста і те, що потрібно створювати твір задля читання, а його втілення у дії. Оскільки в кіно, на відміну від літератури, мотиви персонажів частіше всього не пояснюються, текст має бути побудований так, щоб причинно-наслідкові зв'язки були зрозумілими з поведінки дійових осіб або їх реплік. Також потрібно детально описати зовнішній вигляд головних героїв.
Основні обов'язки:
<вул>
Розробляє ідеї для фільмів, вистав або заходів;
Формує актуальний контент (описи, сценарії акторів/провідних, завдання, поради тощо);
Створює відеоскрипти;
Пише прес-релізи та рекламні статті.
ЩО ТАКЕ УНІКАЛЬНИЙ РЕЖИСЕРСЬКИЙ СТИЛЬ?
Кожен режисер має свій унікальний стиль зйомки. Робота професійних кінорежисерів справді вгадується з перших хвилин. Характеристика головних героїв, особливості сюжету, те, як знімає камера, та атмосфера фільму загалом – все це разом утворює неповторний авторський стиль, який можна назвати візитівкою режисера. Наприклад, улюблений прийом Тарантіно – погляд із багажника, коли камера фокусується на героях знизу нагору. І майже у всіх його фільмах є сцена, в якій троє та більше персонажів одночасно спрямовують зброю один на одного. А якщо ви бачите пейзажі Нової Зеландії з тривимірними персонажами на другорядних ролях, а головні герої розмовляють як ельфи, то ви, швидше за все, дивіться фільм Пітера Джексона. І, як ви знаєте, ці двоє – найкращі кінорежисери.
ПРОДЮСЕР VS. РЕЖИСЕР: РІЗНИЦЯ
Почнемо із виробника. Якщо узагальнити основні риси, то можна побачити, що ця особа виконує функції, пов'язані з підготовкою знімального процесу та фінансуванням проекту та його випуском. Продюсер може мати більше повноважень і навіть виконувати значну частину функцій режисера дорогих голлівудських фільмів та вирішувати питання, пов'язані з окупністю.
Режисер вирішує завдання, пов'язані безпосередньо із знімальним процесом. Вони визначають, як саме має бути знята та чи інша сцена, яких акторів запросити та де знімати з погляду досягнення найкращих видовищних результатів. У компетенції режисера – реалізація творчої складової проекту, а також особливостей функціонального середовища для зйомок підготовлених продюсером.
Основна відмінність між продюсерами та режисерами полягає у завданнях, які вони вирішують. Але в більшості випадків це завдання близьких категорій, які часто вирішуються одночасно і потребують активної взаємодії людей, які займають відповідні ключові позиції в процесі створення фільму.
Насправді найкращі режисери відомі всім. Вони найважливіші люди на знімальному майданчику. Такі речі, як акторська гра, тип декорацій, якість фільму, правильний акторський склад, склад сценаристів, озвучка, від них залежать спецефекти та інше. Ця професія має на увазі постійне спілкування з багатьма людьми та їх керівництвом. Без цього професіонала неможливо отримати гарне відео чи фільм.