ЯК МОНТУВАТИ ВІДЕО: ТЕХНІКИ ТА ПРАВИЛА

    Монтаж відео – відповідальна справа. Необхідно вирізати все зайве і відредагувати фрагменти, що залишилися, щоб вийшов цікавий, логічний і цілісний фільм, в якому немає видимих ​​недоліків.

    Скільки часу займає редагування відео? Тільки уявіть: щоб зняти двогодинний фільм, знімальна група працює кілька місяців, знімаючи сотні годин відео та роблячи тисячі дублів. Тоді все це чарівним чином перетворюється на закінчену картину – цікаву, послідовну, із цілісною думкою та зрозумілим сюжетом. Якщо ви хочете створити щось подібне, то скористайтеся нашими порадами з монтажу відео для початківців.

    НАСКІЛЬКИ ВАЖЛИВИЙ МОНТАЖ ВІДЕО ДЛЯ НАРАТИВУ?

    Екранна історія – це послідовність зображень, які з’являються на екрані та редагуються відповідно до певних принципів на етапі постпродакшну. Ці образи обов'язково створюють єдиний твір відповідно до задуму режисера.

    Монтажер, який створює фільм, підбирає і нарізає кадри, повинен керуватися двома основними принципами: по-перше, глядач повинен встигнути зрозуміти, що саме зображено на екрані, тобто впізнати це зображення. По-друге, зображення повинно мати певну завершеність і знаходити продовження в наступному кадрі. Чим складніше зображення, тим довше потрібно його сприйняття. Саме від цього залежить довжина кадру, тобто тривалість його відображення на екрані.

    Необхідно монтувати кадри так, щоб глядач не відчував розривів екранної оповіді. Не дозволяйте їм розпадатися на окремі частини; їх слід сприймати як єдине ціле. Ви можете вибрати будь-який тип редагування або комбінувати та використовувати їх у різних комбінаціях.

    ОСНОВНІ ВИДИ МОНТАЖУ ВІДЕО

    Відеомонтаж допоможе режисеру перетворити фрагменти відео в захоплюючу цілісну розповідь. Якщо ви вирішили освоїти мистецтво відеомонтажу, вам просто необхідно вивчити основні види відеомонтажу.

    1. Hard Cut

    Всі знають і люблять. Це одна з улюблених підказок професіоналів щодо редагування відео. Це продовження попереднього кадру з іншого ракурсу. З його допомогою можна з'єднувати різні каркаси. Якщо ви коли-небудь просто з’єднували два різні відео, швидше за все, ви використовували цей фрагмент. Він добре підходить для ситуацій, де не потрібні складні рішення.

    2. Jump Cut

    Ця вирізка є однією з найбільш використовуваних технік редагування. Це стрибок у часі; він різко перескакує від однієї дії до іншої. Тип монтажу максимально суперечить класичному невидимому монтажу відео, завдяки якому ми дивимося більшість фільмів як суцільну історію в одному часі та просторі. Найчастіше він працює тільки в парі з чимось іншим, наприклад, звуковою доріжкою.

    3. L-виріз

    L-Cut передбачає застосування звукових доріжок з першого кліпу до другого. Така постановка корисна в діалогових сценах, оскільки розбавляє монотонність розмов. Крім того, це дозволяє відразу показати реакцію одного героя, а не чекати, поки інший скаже все, що було в сценарії.

    4. J-Cut

    J-виріз зазвичай протиставляється попередньому. У цьому випадку ми чуємо звук перед зміною кадру. Отже, глядачі дивляться на фрагмент А, але чують звук фрагмента Б. Такий тип монтажного переходу часто використовується в різних видах кіно- та відеовиробництва, але найчастіше його можна побачити в різних інтерв’ю.

    5. Нарізка дії

    Збираючи екшн-сцени, важливо з’єднувати кадри якомога природніше. Вирізання дії передбачає, що ви переходите до наступного кадру в момент, коли персонаж виконує якусь дію. Це означає, що ви «обманюєте» глядачів і змушуєте їх ігнорувати нарізку. Це чудовий спосіб відредагувати сцену бійки чи погоні.

    6. Хрестовина

    Це поєднання ракурсів кількох персонажів в одній сцені та одна з найкращих технік монтажу фільму. Ви стежите за двома різними персонажами (наприклад, один з них женеться за іншим) і перетинаєте їх. Глядачі автоматично підключають їх в голові, оскільки спостерігають за тим, що відбувається в реальному часі.

    7. Витинанки

    Він використовується в монтажній послідовності, щоб заповнити прогалину в природному плині часу під час зйомки події: ніби перервати безперервність дії, але зробити це непомітно для глядача, створюючи ілюзію нерозривного, природного. розвиток сцени.

    8. Сірникові надрізи

    Це спосіб поєднання руху або простору двох протилежних світів. Найефективніше, коли потрібно продовжити сюжет і, водночас, якось поєднати дві протилежності. Чудовим прикладом поєднання є сцена з фільму «2001: Космічна одіссея», в якій Кубрик поєднав давню історію Землі з космічним кораблем.

    ОСНОВНІ ПРАВИЛА ТА ПОРАДИ ЩОДО РЕДАГУВАННЯ ВІДЕО

    Кожен з нас коли-небудь знімав відео на смартфон або фотоапарат. І якщо знімати можна більш-менш інтуїтивно, то монтаж — справа серйозна і вимагає знання деяких правил. У нас є п’ять порад із редагування відео, вивчивши які, ви зможете створити щось особливе.

    1. Завантаження та робота з матеріалом

    Як відредагувати відео? Ви вже обрали програму, за якою будете працювати? Тепер створіть проект у відеоредакторі, а потім завантажте всі зняті раніше матеріали. Не забудьте додати аудіофайли, які ви плануєте використовувати у своєму відео. Структуруйте отриманий матеріал. Складіть подібні епізоди та дайте їм назви. Це необхідно для того, щоб в майбутньому не заплутатися, до якої частини відео він відноситься. До речі, при необхідності ви завжди можете додати новий матеріал до вже створеного проекту.

    2. Не ріжте занадто багато

    Як зробити монтаж відео? Багато редакторів починають проект з рядка з відставанням у часі, а потім систематично його скорочують, щоб серед усього матеріалу знайти щось хороше. Це неефективний підхід, і, швидше за все, ви виберете нормальні, але не видатні оправи. Натомість спробуйте «будувати» сцени з самого початку, відбираючи найкращі кадри. Зрештою ви зрозумієте, що цей спосіб економить багато часу та робить історію цікавішою.

    3. Структура відео

    Відео вийде динамічним, зрозумілим і захоплюючим, якщо в ньому будуть три основні частини, необхідні для будь-якого відео:

    Скрінсейвер (це кадр, який відображає суть того, що відбувається або привертає увагу аудиторії. По суті, заставка - це обличчя відео. Вона повинна викликати бажання побачити, про що розповідається в ролику) ;

    Інтро (це вступ до відео, свого роду коротка інформація);

    Висновок (заклик до дії, слово подяки тощо).

    4. «Подивіться сюди!»

    Кожен розріз має кричати: «Гей, дивіться сюди!» Коли ви показуєте певний кадр, ви говорите глядачеві: «Це важливо». Можливо, ви чули міркування Фінчера про важливість великих планів: «Кожного разу, коли ви перемикаєтеся на крупний план, глядач знає, що ви приймаєте обґрунтоване рішення, що ви вважаєте його важливим. Важливо все, що ви показуєте крупним планом, незалежно від того, чи так це насправді. Ви можете зацікавити глядачів, показуючи їм речі, які не мають сенсу».

    5. Не бійтеся заплутати глядача

    Ось як редагувати відео YouTube. Ви можете показати крупним планом те, що не має значення, або переключитися на широкі кадри, щоб глядач міг зробити певні висновки самостійно. Ви можете приховати деяку інформацію за допомогою зворотних планів і не показувати почуття персонажа. Все це засоби, які допоможуть зробити зріз несподіваним. Історія має бути правдоподібною, але непередбачуваною.

    Насправді, немає точних порад щодо монтажу відео, які б підказували, коли і що саме монтувати. Ви можете зосередитися тільки на своїх відчуттях. Це інтуїтивно зрозуміле рішення, і чим більше ви це робите, тим більше вам слід покладатися на свої професійні емоції. Ваші нейрони реагують на певні речі та візуальні сенсорні реакції. Не бійтеся робити скорочення там, де їх не можна пояснити жодною логікою. Ви просто робите те, що вам здається правильним.