ТОП-20 ФІЛЬМІВ З НАЙКРАЩИМ МОНТАЖОМ

Всупереч поширеній думці, робота монтажера починається не тоді, коли фільм уже знятий, декорації розібрані, а всі актори приступили до роботи над іншими проектами. Ще до початку активного виробництва монтажер і режисер вивчають остаточний варіант сценарію, вникаючи в загальну концепцію майбутнього фільму. Комедії монтуються не так, як фільми жахів, а драми відрізняються від бойовиків. Монтажер часто спостерігає за самим процесом зйомок, вирішуючи, як краще змонтувати ту чи іншу сцену. І найкращий процес редагування фільму часто починається під час зйомки.

ЩО РОБИТЬ ІДЕАЛЬНИЙ МОНТАЖ ФІЛЬМУ

У технічній частині фільму апогеєм усіх процесів є, звичайно ж, монтаж, який може багато розповісти про професіоналізм монтажера. Короткі терміни, людський фактор, комунікація, рівень підрядних організацій, професіоналізм, компетентність, планування, непередбачені обставини – все це разом впливає на досягнення цілей.

Це доповнює історію

Фільми створені творчими зусиллями та підбором кадрів, що відображають його значення з усього відеоматеріалу. Вони не ідеальні, іноді здаються незавершеними і оповитими таємницею, а іноді занадто детальні. Але коли редактори вибирають правильні ключі для них і створюють ідеальні редагування зображень і сюжетні елементи, вони краще пізнають людську природу і стають кращими оповідачами.

Це додає емоцій і підсилює їх у певні моменти

Правильно підібрані спецефекти і звукові рішення завжди передають емоції героя, тримають в напрузі і змушують глядача плакати або сміятися. Цього неможливо досягти без належного редагування. Він здатний творити справжні чудеса, не лише зберігаючи погано відзнятий матеріал, але й з’єднуючи предмети та людей, фільми з чудовим монтажем породжують нові асоціації та висновки.

Це приносить ритм

Хороший монтаж, як правило, продумується вже на етапі препродакшну. Монтажер відразу визначає ритм фільму і знає, де буде нарізка. Саме таке планування та цілісність візуальної мови особливо цінують на «Оскарі». Продумане редагування є повноцінним інструментом візуального оповідання.

Це допомагає глядачам сприймати деякі дії на екрані

Сучасний кінематограф, оперуючи зоровими образами, має потужний вплив на людину і по праву посідає одне з перших місць у ряду мистецтв. Відомо, що монтаж – це головний і єдиний засіб, який дає кіно такого ефекту. Фільм має бути змонтований відповідно до його ідеї, теми та змісту. Це повинно допомогти глядачеві побачити картинку і сприйняти дію з екрана.

Це не порушує цілісність і послідовність дій на малюнку

Завдання простого, логічного і послідовного монтажу – проілюструвати історію і показати все, що відбувалося в житті, щоб глядач відчув інтеграцію з тим, що бачить на екрані. А за допомогою найкращого кіномонтажника можна надати фільму абсолютно нового значення, якого він раніше не мав.

20 НАЙКРАЩИХ ПРИКЛАДІВ МОНТАЖУ ФІЛЬМУ УСІХ ЧАСІВ

До 2020 року було знято тисячі фільмів. Але лише деякі з них можна назвати найкраще змонтованими фільмами.

1. Метрополіс (1927), Фріц Ланг

Фільм вважається найдорожчим проектом в історії німецького німого кіно. Витрати були пов'язані з бажанням режисера спробувати досягти ефекту 3D. Він хотів занурити глядача у вигаданий ним фантастичний світ. Хронометраж фільму 153 хвилини.

2. Хрещений батько (1972), Вільям Рейнольдс

Найкращий монтаж у фільмах, за який варто подякувати Вільяму Рейнольдсу та Пітеру Ціннеру, тут є невід’ємною частиною всієї історії. Це дозволяє глядачам глибоко зазирнути у світ організованої злочинності. А класична сцена хрещення повсюдно вважається стандартом паралельного монтажу.

3. Скажений бик (1980), Тельма Шунмейкер

Якими б чудовими не були попередні фільми, легендарний монтаж Тельми Шунмейкер цілком заслуговує на третє місце. За час співпраці з Мартіном Скорсезе вона отримала три премії «Оскар» за кращий монтаж фільму. У «Скаженому бику» блискучі жорстокі сцени на рингу поєднуються з напруженим і пристрасним протистоянням двох братів.

4. 300 (2006), Вільям Хой

Це один із фільмів із чудовим монтажем. Фільм розповідає про зіткнення загону спартанців під проводом царя Леоніда з військом перського царя Ксеркса. Сцена, де герой згадує бійку з вовком перед битвою, чудово виконана завдяки монтажу.

5. Дитячий водій (2017), Джонатан Еймос

Джонатан Амос відомий своєю любов'ю до високошвидкісного монтажу. Середня довжина кадру приблизно 2-3 секунди з акцентом на виразні крупні плани та деталі давно стала його особливістю монтажу. Також спостерігається тенденція до прискорення темпів редагування. Хороший, стильний, динамічний, часом жорсткий фільм, який буде цікавий як чоловікам, так і жінкам.

6. Андалузький пес (1929), Луїс Бунюель, Сальвадор Далі

Автори порушили всі закони кіно, створивши новий для свого часу стиль під назвою сюрреалізм. Для цього використовували асоціативне редагування. Дивно, але ні Бунюель, ні Далі не вклали в свій фільм глибокого символічного підтексту. Свою головну задачу вони бачили в тому, щоб епатувати публіку і висміяти пишне буржуазне суспільство того часу.

7. Травень (2002), Дебра Голдфілд

Сюжетна лінія побудована таким чином, що фільм до певного моменту виглядає як смішна комедія, і можна навіть забути, з чого він почався. У 2006 році Чиказька асоціація кінокритиків поставила Мей на 61 місце серед найгірших фільмів усіх часів. Однак критик з TheMovieBoy назвав Мей найкращим монтажем 2002 року.

8. Доктор Стрендж (2017), Стефан Черетті

Стефан за походженням франц. Його тонкий смак і шарм зробили свою справу: крім пов’язаності з декількома фільмами всесвіту Marvel, Черетті створив ефекти для Silent Hill, Prestige і Cloud Atlas. Починаючи роботу над «Вартовими Галактиками», Стефан запропонував продюсерам одну естетику психоделічної музики, яка також знайшла яскраве відображення в «Доктор Стрендж».

9. Адреналін 2: Високе напруга (2009), Марк Якубович

Це один із експресивних бойовиків не лише через велику кількість шокуючого контенту та ненормативної лексики, а й через специфічний візуальний ряд: брудне цифрове зображення, ручна камера, місцями безлад у кадрі і все це із середньою довжиною кадру 1,8 секунди. Божевільна історія – божевільний монтаж.

10. Бёрдмэн (2014), Криза Дугласа

Робота над декораціями та монтажем фільму почалася на пробах у Лос-Анджелесі. Під час репетицій вибудовували ракурси та рухи камери. Репетицію знімали і монтували, прораховуючи, куди і як потім будуть ховатися нарізки. Тобто майже весь фільм був практично готовий до приїзду знімальної групи в Нью-Йорк. Редакція не повідомляє, скільки було скорочень і де вони їх зробили, але, мовляв, найдовший кадр тривав 15 хвилин.

11. Jaws (1975), Verna Fields

Монтаж — дуже важлива частина виробництва фільмів жахів. Треба бути справжнім професіоналом, щоб розуміти, наскільки довгим або коротким повинен бути кадр, щоб максимально шокувати глядача. Цей редактор заслуговує на велику повагу за те, що зробив «Щелепи» Стівена Спілберга такими вражаючими. Зміна планів під час культової сцени з нападом акули досі вражає глядачів.

12. Кримінальне чтиво (1994), Sally Menke

Звичайно, це один із добре змонтованих фільмів. Серед прийомів, характерних для Тарантіно та Саллі Менке, які присутні у фільмі, можна виділити дезорієнтуюче чергування зйомок із ширококутною оптикою, використання зональних об’єктивів, кліповий монтаж частин та крупних планів у найбільш напруженому стані. моменти.

13. Лоуренс Аравійський (1962), Anne V. Coates

Сьогодні, коли тривалість у дві години вважається досить великою, важко усвідомити, що улюблений глядачами та критиками шедевр Девіда Ліна триває три з половиною години. Проте, безперечно, мало хто подивився б цей фільм, якби не блискучий монтаж Енн Коутс. І ця сцена із згасаючим сірником, що плавно переходить у схід сонця, є прекрасним прикладом техніки візуального монтажу збігів.

14. Апокаліпсис сьогодні (1979), Lisa Fruchtman, Walter Murch

Це один із найкраще змонтованих фільмів усіх часів. Створення культового фільму Френсіса Форда Копполи стало справжньою катастрофою, обернувшись для знімальної групи власним В'єтнамом. Немаловажна і роль дворічного монтажу, який перетворив 15-годинну метушню в один з найкращих військових фільмів в історії.

15. Бонні і Клайд (1967), Dede Allen

Сцена загибелі Бонні і Клайда - один з найвідоміших і драматичних фіналів в історії кінематографа, створений за допомогою нестандартних рішень в області режисури, операторської роботи, монтажу і спецефектів. Деде хотів досягти кульмінації в відтінку гротеску, порівнюючи героїв з маріонетками, які падають під градом куль.

16. Гравітація (2014), Timothy Webber

За роботу над «Гравітацією» команда під керівництвом Тімоті отримала заслужений «Оскар» за найкращий монтаж. Усе вимагало повної віддачі: і зйомки, ігра, і постпродакшн, тому глядачі отримали чудовий фільм, а критики поставили роботу Альфонсо Куарона в один ряд із шедевром Стенлі Кубрика «2001: Космічна одіссея». Тімоті — людина, яка доклала руку до таких легендарних фільмів, як «Аватар», «Темний лицар» і «Дитя людини».

17. Краса по-американськи (1999), Tariq Anwar, Christopher Greenbury

П'ять «Оскарів», три «Золотих глобуси», шість нагород Британської академії і справді незліченна кількість інших нагород – така доля уготована цьому фільму. Фінальна сцена – це монолог щойно вбитого героя Кевіна Спейсі та спогади про життя, яке здавалося йому жахливим. І лейтмотивом є політ поліетиленового пакета.

18. Ультиматум Борна (2007), Paul Greengrass

Ще один одержимий гарячковим монтажем — Пол Грінграсс. Середня тривалість кадру в його фільмографії становить 2,7 секунди, але свій рекорд режисер встановив у третій частині фільмів про Борна – «Ультиматумі Борна» (1,7 секунди). У найбільш насичених екшн-сценах швидкість монтажу тут досягає 1 скорочення в секунду.

19. Броненосець «Потёмкін» (1925), Sergey Eisenstein

Фільм визнаний одним з найкращих фільмів в історії світового кіно. Досконалість фільму полягає в тому, що його форма і зміст дуже кінематографічні. У фільмі немає традиційного сюжету, він побудований за принципом хроніки. Однак, за Ейзенштейном, «Броненосець «Потьомкін» лише виглядає як хроніка подій, а діє як драма.

20. Доміно (2005), William Goldenberg

Вільям Ґолденберг — один із найкращих кіномонтажників, які на початку 90-х започаткували велику кіномоду на швидке редагування відео. У багатьох його роботах середня тривалість кадру становить 2-3,5 секунди. У Domino параметр дорівнює 1,7 секунди. Така висока швидкість здається тут цілком органічною і допомагає передати як динаміку, так і драматизм того, що відбувається.
Дуже важливо розуміти, що монтаж фільму - це не просте механічне з'єднання відеофрагментів. Це повноцінний засіб художньої виразності. Тому кожній людині, яка займається кіно (на будь-якому рівні), необхідно володіти ним досконало.