П'ять технік для створення креативних ідей

         Зазвичай із такими техніками працюють у команді. Коли є погляд з боку, легше забракувати погані та побачити хороші ідеї. Але якщо у вас немає команди, можна працювати і поодинці, тільки в цьому випадку краще давати собі час на відпочинок, щоб дивитися на результати свіжим поглядом і не зациклюватися.

        1. Брейнрайтінг

Знадобиться команда і по аркуші паперу з ручкою на кожного. Кожен учасник бере листок, пише кілька ідей на тему і передає сусіду. Той доповнює написане деталями, які спадають на думку, і віддає листок далі. Коли коло закінчується, усі листки збирають разом та вивішують на дошку для обговорення.

        2. Швидкий брейнстормінг

Сенс цієї техніки у швидкості. Засікається певний час, наприклад, 10 хвилин, протягом якого кожен учасник повинен написати максимальну кількість ідей. Написане не обговорюється, не промовляється і не критикується, поки не закінчиться відведений час.

        3. Рольовий стормінг

Для рольового стормінгу потрібен персонаж — будь-яка відома людина, герой фільму чи мультфільму, спільна знайома і так далі. Учасники «вживаються» в характері персонажа і вигадують, як він би вирішив поставлену проблему. Рольовий стормінг допомагає подивитися на завдання під новим кутом, а ще допомагає сором'язливим колегам розкріпачитися, адже критикувати будуть не їхню ідею, а ніби персонажа.

        4. Онлайн стормінг

Хороша техніка для команд, де багато віддалених співробітників. Сенс онлайн-стормінгу – організувати єдиний простір, куди будь-хто може записати свою ідею. Це може бути чат у месенджері, гугл-документ, окрема гілка у корпоративному таск-менеджері або зустріч у Zoom. Головне – отримати максимум ідей за відведену годину.

        5. Работа по колу

Працюючи по колу члени команди по черзі видають ідеї. Кожен має висловитися. Якщо людина не має ідеї, вона може пропустити свою чергу і висловитися в кінці кола. Заздалегідь визначитися, скільки кіл ви зробите. Тільки після їх закінчення можна приступати до аналізу отриманого списку.