7 КРОКІВ, ЯК ЗАПОЧАТКУВАТИ КОМПАНІЮ З ВИРОБНИЦТВА ВІДЕО

Продакшн-індустрія – це дуже цікава сфера, яка передбачає багато творчості та амбіцій, але багато людей дуже бояться робити перші кроки в цій галузі, тому сьогодні ми поговоримо про ці перші кроки. Перш ніж ви коли-небудь подумаєте про створення кінокомпанії, ви повинні дізнатися про основи.
ОСНОВНІ ФАКТИ ПРО БІЗНЕС ВІДЕОГРАФА
Ось основні факти про бізнес відеооператорів, які вам потрібно знати, щоб розвиватися в цій галузі.
Коротше кажучи, ось найважливіші моменти, на які вам потрібно звернути увагу, перш ніж розпочати виробничу компанію.
Перше, що потрібно зробити, це проаналізувати і зрозуміти ринок, зокрема, свого регіону.
Поодинці побудувати бізнес практично неможливо. Треба знайти людей-спільників.
Потрібно будувати план розвитку, щоб розуміти, куди рухатися далі в той чи інший момент.
Визначте продукт, виходячи з цілей ринку, починайте працювати.
Важливо тверезо оцінювати свої сили і можливості.
Якщо ви зазнали невдачі, ви повинні визнати це і знайти своє місце в цьому житті.
ЩО ПОТРІБНО ЗВАРИТИ, ПЕРЕД ПОЧИНКУ ВИРОБНИЧОЇ КОМПАНІЇ
Ось речі, на які варто звернути увагу, перш ніж відкривати компанію з виробництва відео. Знаючи їх, вам буде легше зосередитися на речах, які мають значення.
Назва та тип компанії
Назва вашої компанії - це ваша особистість. Ваш логотип – це обличчя вашої відеостудії. Ці дві речі мають значення. Ми поговоримо про тип компанії пізніше в цій статті, але вибір типу компанії відіграватиме велику роль у процесі відкриття компанії.
Творчий вектор, основна перевага
З’ясуйте, що відрізнятиме вашу компанію від решти інших компаній, з’ясуйте, який ваш творчий вектор, як виглядатиме та запам’ятовуватиметься ваш продукт, що ви зробите, щоб виділити його.
Фінансовий план
Ви не можете просто сісти в кімнату з друзями та назвати себе компанією з виробництва відео, вам потрібна структура, вам потрібен фінансовий план, вам потрібна певна структура для вашої компанії.
ЯК СПОЧИТИ ВИРОБНИЧУ КОМПАНІЮ: ПОСІБНИК З 7 КРОКІВ
Якщо ви думаєте, що створення власного відео — це просто зйомка відео під час розваги з друзями, то ви помиляєтеся. Відкриваючи відеопродакшн, ви створюєте компанію, структуру. Інші люди починають працювати разом з вами, а це означає, що у вас є велика відповідальність і нові повноваження, які потрібно виконувати. Це важка справа, і зараз ми пояснимо чому.
1. Зробити вибір
Як відкрити виробничу компанію? Перші кілька років виробництва відео є найважчими. Весь цей час вам доведеться відмовитися від багатьох проектів на користь роботи над розвитком бізнесу і перекладати надходять замовлення на проектну команду. На даному етапі немає можливості та сенсу поставити замість вас менеджера – якщо хтось замість вас керує вашим виробництвом, чи не простіше піти працювати в чиюсь майстерню?
Створюючи компанію, ви вступаєте в велику гру з ринком. На ваших плечах лежить величезна відданість підтримці вашої справи. Якщо цей шлях здається вам занадто складним, ви завжди можете залишитися невеликою групою з двох-трьох людей, яка спеціалізується на замовленнях середнього розміру. У цьому режимі можна уникнути великих проблем. Ви можете продовжувати працювати на фрілансі, розуміючи, що хоч у вас немає власного виробництва, ви маєте можливість братися за улюблені проекти, робити те, що хочете, і не відповідати за свою компанію.
Говорити про компанію можна тоді, коли ви чітко розумієте, що ринку потрібні послуги з виробництва відео. Тоді, створивши компанію, ви вирішите конкретну проблему ринку. Але є додаткові питання, на які потрібно знати відповідь заздалегідь – який розмір ринку, чи зростає він, які його перспективи в нашому стрімко розвивається світі?
Щоб відкрити відеопродакшн, потрібно піти в податкову та зареєструвати ІП. Ви стаєте юридичною особою, і можете вважати себе повноцінним виробництвом. Але потрібно чітко розуміти: навіщо ти це робиш?
Головне – визначитися, хто ти – фахівець на ринку, до якого звертаються замовники за конкретним ремеслом; або ви створюєте виробництво, глобальну організацію, яка надає послуги, які вже включають низку різних ремесел. Важливо відповісти на всі ці питання, щоб отримати принципову відповідь «Чи потрібно вам відкривати виробництво і чи потрібен ваш продукт ринку?»
2. Відкриття бізнесу – це ще й питання інвестицій
Як створити компанію з виробництва відео? Одна з перших речей, які вам потрібно знати про створення компанії з виробництва відео, це те, що вам потрібні фінанси. Ви не можете розвивати свій бізнес із виробництва відео без жодних інвестицій. Треба розуміти, скільки інвестицій буде потрібно на старті і що робити: найняти людей, орендувати офіс чи мати якусь «подушку безпеки», щоб спокійно займатися розвитком бізнесу. Якщо немає можливості вкласти гроші, потрібно подумати, скільки часу вкласти 

– скільки вам потрібно працювати на фрілансі, в McDonald’s чи на іншому виробництві, щоб заробити свій перший капітал. У такому випадку завжди все впирається в те, на що саме ви витратите – гроші чи час. Звичайно, час дорожче.
3. Правильний шлях
Давайте поговоримо про правильний спосіб відкриття виробничої компанії. Було б розумно піти працювати в одну відеопродакшн, попрацювати там рік, набратися досвіду і знань, піти на другу, потім на третю. Це допоможе отримати багато зв'язків, досвіду та знань. У четвертій відеопродакшн ви можете піднятися по кар’єрних сходах, щоб пройти свій досвід лідерства. На цьому шляху можна знайти ділового партнера, який розуміє, що у вас є знання, досвід і хороші знання.
Так виникають компанії з нуля, з досвідом та інвестиціями, які можна придбати завдяки тому, що вони вже придбали велику кількість зв’язків. Ідеальне виробництво. Попрацювавши в двох-трьох компаніях, можна отримати не тільки зв'язки з галузі, але й невелику базу підрядників, особливо якщо поводитися екологічно по відношенню до людей, з якими працювали. Таким чином, ви навіть можете отримати невеликий потік клієнтів, що на перших порах дозволить не думати про маркетинг і великі інвестиції. На цьому етапі важливо навчитися спілкуватися – не тільки з потенційними та поточними клієнтами, а й з колегами. Наш ринок – це ринок послуг, де спілкування є одним із найважливіших умінь.
4. Страхи та ризики
Як почати відеозйомку? Якщо ви хочете створити власну компанію з виробництва фільмів, вам потрібно подумати про ризики. Ми не думали, що робити, якщо нічого не вийде. Точніше, шість років тому вихід був простий – ми просто розійдемося, і кожен буде займатися своєю справою. Ми не стали боргувати і зіграли на полі до ста тисяч. Ризик помилок був набагато меншим, тому що були хоча б невеликі проекти, які могли покрити фінансові проблеми. Коли ви граєте на мільйони, ризик зробити помилку і залишитися в боргу набагато вищий. Просто втекти неможливо.
Ми завжди в умовах часткової невизначеності. Деякі наші рішення знаходяться прямо на роздоріжжі – або це спрацює, або все провалиться, і будуть серйозні наслідки. Можливо, на початку шляху ми несвідомо приймали якісь рішення, які могли зруйнувати нашу компанію, але, на щастя, цього не сталося. Зараз ми стали більш свідомими, хоча ризики не зменшуються, ми йдемо на них з повним розумінням усіх можливих наслідків.

5. Стартап і траст
Якщо ви хочете створити власну виробничу компанію, вам потрібно встановити довіру. Це велика частина створення виробничої компанії. Частково ми все ще вважаємо себе стартапом. Тому що ми все ще змінюємося внутрішньо, ми все ще специфікуємо продукти на ринку, ми перевіряємо гіпотези і все ще дуже мобільні. Чим швидше ми зможемо перевірити гіпотези щодо всього – ринку, продуктів, взаємодії всередині, тим швидше ми станемо серйозною структурою, тим швидше будемо розвиватися, і, наприклад, вийдемо на зовнішній ринок. Якщо ви не йдете на самий верх і не намагаєтеся бути номером один, навіщо взагалі починати?
З самого початку ми довіряли одне одному. Це може бути ризиковано, але спробувати щось зробити без довіри дуже важко. Кожному з нас доводиться замислюватися над цілим рядом питань. Якщо немає можливості кудись відвернутися і зосередитися на чомусь іншому, то рухатися у великому темпі стає практично неможливо. Ми побудували довіру з першого проекту.
6. Рівні внески
Рівний внесок у проект є дуже важливою частиною початку виробничої компанії. Якщо говорити про правове регулювання між співзасновниками, то ми завжди думаємо про таке: можна зберегти те, що є, написавши купу договорів і положень, а можна думати, як збільшити і не боятися втратити те, що є зараз. Ми знаємо, що це не найобережніший підхід.
Ми починали з нуля, у нас нічого не було. Не було так, що хтось вклав у бізнес два мільйони, а хтось 500 тисяч. Звичайно, якщо на дуже ранньому етапі ваші ділові відносини починаються з таких інвестицій, важливо скріпити їх контрактами. У нас не було нічого, жодних інвестицій, був лише час і робочі машини. Те, що ми маємо зараз – все заслужено рівне.
Якщо наші життєві цінності перестануть збігатися один з одним, то ми приймемо якесь рішення, інакше воно не спрацює. Будь-якому співробітнику, якого ми приймаємо на роботу, ми говоримо, що він може реалізувати будь-яку свою мету всередині компанії, якщо буде йти єдиним вектором на виробництво. Ми створюємо простір, де кожен може реалізувати свої амбіції, які співвідносяться з цілями компанії. Якщо всі будуть в плюсі ​​і ростуть, то ні з ким із співробітників наші дороги не розійдуться. Те ж саме відбувається в управлінській команді.

7. Найскладніше
Ось останнє, що стосується відкриття бізнесу кінокомпанії. Ніколи не варто відкривати відеопродакшн поодинці – одному на цьому полі бою буде неймовірно важко. Якщо ваш партнер не підходить, краще змінити його, але не залишатися наодинці. Так, це питання такої складної речі, як мотивація. Але коли опускаєш руки, а це буде не раз, якщо поруч немає того, хто буде працювати, на кого можна дивитися і розуміти, що теж потрібно багато працювати, то буде важко. Шанси вижити значно підвищуються, якщо ви не самотні. За ці сім років було багато труднощів. Але ми просто не бачимо іншого виходу – ми майже не працювали на «звичній» роботі, зміна діяльності була б величезним стресом. Цей стрес змушує долати багато труднощів.
На власному досвіді ми зрозуміли, що вирішуючи проблему вчорашнього дня, не просуваєшся вперед. Треба вирішувати проблеми завтрашнього дня. Комусь все легко, а у вас є час. Цей хтось відпочиває, а ви використовуєте цей час, щоб наздогнати і перегнати його.